Mert szeretem.

Friss topikok

Empire State Building filmeken

2011.05.01. 09:00 willgrimm

Az Empire State Building számos filmben feltűnt (hivatalos oldala szerint több tucatban), de megjelent irodalmi kötetekben is, tévéfilmekben, festményeken. Komoly kulturális jelentőséggel bír. A hajtás után bemutatom az általam legjelentősebbnek tartott filmalkotásokat, amelyekben jelentős szerephez jut az épület is. Ha nem ért egyet, szavazzon.

King Kong (1933)

Az épület ebben a filmben jelenik meg először és talán itt a legerősebb ikonikus hatása is. Az óriásmajom a hőn áhított nővel megmássza az épületet, ahol a rátámadó repülőgépekkel vívott csatát elveszti és a mélybe zuhan. A film 1976-os feldolgozásánál nem tartották fontosnak, hogy az épület része legyen a filmnek, ott a World Trade Center-re mászott fel Kong. A 2005-ös változatban viszont ismét az Empire State Building-en játszódnak a záróképsorok. A videó az eredeti verzióból való.

Várlak... (1939) és Félévente randevú (1957)

A második film az első újrája, ezért szerepelnek együtt. A filmben a pár az épület kilátójára tervezi legközelebbi találkozásukat. A videó az 1957-es verzióból való.

 

Empire (1964)

Andy Warhol 1964-ben egy nyolcórás némafilmet forgatott az épület esti fényeiről, fekete-fehérben. A műből itt egy kis részlet.

 

A függetlenség napja (1996) és a Képlet (2009)

A két filmben igen rövid időre tűnik fel az épület. Egy soron azért lehet említeni őket, mert egy döbbenetes erejűnek szánt pusztulás és világégés jelenetben használták az épülettömböt.

 

Percy Jackson és az olimposziak - Villámtolvaj (2010)

A Rick Riordan könyvéből készült filmben igen kiemelt jelentőséggel bír az Empire State Building. Eléggé megkérdőjelezhető módon azonban az épület valamilyen okból belopódzott a görög mitológiába és a könyvben a görög istenek hegyére, az Olümposzra jut fel egy titkos liftjén keresztül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszer-volt.blog.hu/api/trackback/id/tr782867718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása