Mert szeretem.

Friss topikok

Ezen a napon: 80 éves az Empire State Building

2011.05.01. 07:00 willgrimm

willgrimm: esb

1931. május 1-én Herbert Hoover, az Egyesült Államok elnöke Washingtonban lenyomott egy gombot, amivel szimbolikusan megnyitotta a tőle közel 400 kilométerre található new yorki Empire State Buildinget. Az épület, amely jelenleg New York legmagasabb épülete, óriási erőfeszítések és kemény munka árán lett meghatározó része a városnak, sőt minden túlzás nélkül kimondható, hogy jelentősége világméretű, hiszen az emberiség magasba törési kényszerének köszönhető létrejötte és sikere.

1799-ben ma már teljesen elképzelhetetlen módon egy farm működött a mai épület területén, amely John Thompson tulajdona volt. Többszöri tulajdonosváltás után a terület az Astor család tulajdona lett, akik a felső négyszáz névvel illetett városi elit részére megépítették a Waldorf-Astoria szállót. A hotelt 1928-ban mintegy húszmillió dollárért adták el, és csupán egy évvel később megalakult az a befektetői csoport, amely elindította a hatalmas projektet.

Az épület grandiózus méreteit a kor versenyszelleme szülte. Minden a párizsi Eiffel-toronnyal kezdődött. Az emberiség az égbe tört, hatalmas méretű építményekről álmodott, amit a francia építész a párizsi világkiállításra szánt (ma antennájával együtt 324 méter magas) tornyával valósított meg. A világ megirigyelte e teljesítményt és a rekordot mindenki szerette volna megdönteni. A torony ma már csak a negyvenedik legmagasabb épület a világon. Amerikai befektetők a magassági határokat igyekeztek minél hamarabb megdönteni. Az 1900-as évek elején kezdődött felhőkarcoló építések még nem veszélyeztették az Eiffel-torony magassági rekordját. A húszas években azonban komoly verseny indult el. Walter Chrysler már elkezdte építeni közel 320 méter magasságúra álmodott Chrysler-tornyát. A General Motors egykori tulajdonosa, John Jakob Raskob ekkor érezte úgy, hogy be kell szállnia a felhőkarcoló építésbe és megálmodta az Empire State Buldinget, amely ma is jelentős, 381 méteres magassággal bír.

Az épület magassága a két épület folyamatos versengése során alakult ki. Először a nyolcvanadik szintnél megálltak volna, de a Chrysler Building így magasabb lett volna, ezért még öt emelet ráépítését tervezték, de így csak pár méterrel magasodtak volna a versenytárs épülete fölé. Így azért, hogy ne érje őket meglepetés, 102 emeletessé toldották az épületet, ami kiadja a mai magasságot. A verseny ekkor eldőlt.

willgrimm: NY Height Comparison.png

Az Empire State Building építése

willgrimm: empire-state-building-constructionA tervezéssel megbízott Shreve, Lamb és Harmon tervezőiroda rekordidő alatt, mintegy két héten belül elkészítette az épület terveit, amelyhez a Reynolds Bulding korábbi terveit és a Carew-torony rajzait használta fel. A tervezés a szokásostól eltérően fordított ütemben, az épület tetejétől az alapozás felé készült időrendben. Az építkezésre hatalmas összeget fordítottak, hiszen maga az épület 24.178.000 dollárt emésztett fel, ami a telekvásárlással együtt közel 41 millió dollárt tett ki.
A kivitelezéssel a Starrett Testvérek és Eken építési vállalatot bízták meg, akik az építkezést a földmunkákkal 1930. január 22-én kezdték meg. A szerkezetépítést és kőművesmunkákat kevesebb, mint két hónappal később, március 17-én megkezdték. A munka iszonyatosan nagy szervezettséget igényelt, hiszen mintegy 60 különböző szakma munkásai, megközelítőleg 3.400 fő dolgozott az építkezésen, a hét minden napján, még ünnepnapokon is. A munkások többsége európai bevándorló vagy helyi indián volt.

Az épület vázát 210 acél oszlop adja, amelyből csak tizenkettő fut végig az épület teljes magasságában. Az akkori technológiák miatt a függőleges mozgatást legfeljebb 30 emeletig tudták megoldani, így az épületen számos daru telepítését és működését is biztosítani kellett. A szerkezetépítők négyes csoportokban dolgoztak: egyikük a váz együttműködését biztosító szegecseket hevítette fel, amelyet a nem egyszer az akár húsz méterre álló kollégájának hajította át. Ez az elkapó ember egy egyszerű festékes vödörrel kapta el az izzó szegecseket, amelyekről a szennyeződést a váznak kopogtatva távolította el. A további két ember egyike ellentartotta a szegecseket, amíg a másikuk kalapáccsal alakította végleges helyére. Ezek a munkások az épület teljes magasságában ezzel a módszerrel dolgoztak, mindenféle biztonsági kikötés, korlátok nélkül, meglehetősen vékony pallókon mozogva.

willgrimm: nytconstructionworkers eatwillgrimm: nytconstructionworkers sleep

A tervezéskor a legnagyobb probléma a függőleges mozgatás megoldása volt. Itthon egy tízemeletes ház esetén is sokszor perceket kell várni, hogy az ember liftbe szállva megérkezzen a kívánt szintre. Ennél az épületnél az embereket 102 szinten kell mozgatni, tervezéskor tizenötezerre becsült létszámmal. A problémát úgy oldották meg, hogy a lifteket lehetőség szerint hetes csoportokba osztva csak bizonyos szinteket összekötve és érintve terveztek meg. Vannak olyan liftek, amelyek csak néhány szinten állnak meg. Ezt a megoldást a kivitelezés során az anyagbiztosításkor is alkalmazták, hiszen a legfelső emeletre csak bizonyos szinteken átrakodva és újra felemelve tudtak feljuttatni bármit is.

Az Empire State Building számokban

Az épület rohamtempóban, 1 év és 45 alatt készült el. A megnyitót óriási érdeklődés és ünnepség övezte. Amíg az amerikai elnök a távolból adta át szimbolikus értelemben az épületet, addig a helyszínen a polgármester unokája vágta el a szalagot 1931. május 1-én. Az épületet azonban sikerült a lehető legrosszabbkor, a nagy gazdasági világválság közepén megnyitni, így az irodák többsége sokáig nem talált gazdára (a Chrysler Buildinggel ellentétben). 1950-ig nem is volt nyereséges a működése. 1951-ben a világ eddigi legnagyobb ingatlanüzletét kötötték meg, amikor a Charles F. Noyles ingatlaniroda 51 millió dollárért (egy ingatlanért kifizetett legmagasabb összegért) adta el Roger L. Stevens és partnerei részére.

Az épület kora legmagasabb építménye volt, a szintén new yorki World Trade Center 1972-es átadásáig meg is őrizte ezt a rangot. A WTC szeptemberi megtámadása és leomlása után ismét New York legmagasabb épülete lett, de a nemsokára átadásra kerülő WTC 1 épület ismét megához veszi a megtisztelő címet. Ennek ellenére méltán egyike a modern világ hét csodájának.

Az épület 86. emeleten található kilátója 320 méter, a 102. emeleti kilátója 381 magasságban van. Az épület teljes magasságához hozzájárul az évek során sokszor cserélt, magasított torony, mai 62 méteres magasságával, így az épület teljes mai magassága 443,09 méter. Az épületben kizárólag irodák található, lakások nem. A 85. szintig bérelhető irodák, efölött a 102. szintig az épület jellegzetességét adó Art Deco stílusú torony található.

Számokban:

  • • a földmunkák megkezdésétől az épület átadásáig összesen 464 nap telt el (ebből a földmunka 54 napot, a többi munkára 410 napot vett igénybe), ez összesen 7 millió munkaórát jelent,
  • • feljegyzések szerint az építkezés során 5 munkás vesztette életét,
  • • az épület teljes költsége 40.948.000 dollár (tervezett költsége 50 millió dollár volt!)
  • • a legfelső szintig összesen 1.860 lépcsőfok vezet fel,
  • • a feljutást 73 lift segíti,
  • • összesen 200.500 m2 kiadó iroda van, az épület teljes alapterülete pedig 257.211 m2,
  • • az épület 8.094 m2 alapterületen áll,
  • • összesen öt bejáratból lehet az épületbe jutni,
  • • összesen 6.500 ablaka vár tisztításra,
  • • az épület összsúlya közel 365.000 tonna,
  • • az építkezés során 60.000 tonna acélt, 10 millió téglát, 5.700 m3 mészkövet és gránitot, 192,5 km csővezetéket, 750 km elektromos vezetéket és 1.600 km telefonkábelt építettek be.

Az Empire State Building kulturális jelentősége

Kevés olyan épület vagy építmény van, amire átadásától számított igen rövid időn belül utalás születne valamilyen alkotásban. Ez a felhőkarcoló ilyen.

H.G. Wells 1933-as regényében már megemlíti az épületet, de a legemlékezetesebb utalás valószínűleg az 1933-as King Kong című film volt. Az épületnek külön honlapja is van, amin az épület filmes megjelenéseit külön oldalon meg is említi – több tucat filmcím felsorolásával. (Filmes utalásokra külön posztban is kitérek.) LEGO elemekből a 2000-es években elkészült az épület közel 2,5 méteres mása is.

Híres látogatók

Az épület látogatható, a felső két kilátóba az épület honlapja szerint jelenleg 21 dolláros (~4.000,- forint) jeggyel lehet feljutni, de a kilátás megéri a borsos árat. Így gondolja számos híresség is, akik meglátogatták már legalább egyszer az épületet. VIP látogatóknak megadatik az az élmény is, hogy az épület energiaellátását elindíthassa, egy kar felhúzásával pózolhatnak ekkor a kameráknak.

A neves látogatókról itt van egy részletes fotóalbum, én ebből szemezgettem az érdekesebbeket.

Empire State Building árnyoldala

Ilyen méretű épület akaratlanul is vonzza az öngyilkosjelölteket, merénylőket, vagy akár vétlen baleseteket is.

Az utolsó öngyilkosság 2004-ben történt. Ekkor egy férfi a 86. emeleti kilátóról vetette magát a mélybe és egy 72. emeleti kiszögellésen akadt el és halt szörnyet. Az épület átadása óta ez volt a 35. eset. 2001-ben a szeptember 11-i merényletek után két nappal kiürítették az épületet, bombatámadástól tartva. Szerencsére vaklárma volt. 1997-ben egy palesztin származású férfi lövöldözött az alacsonyabb kilátón, 6 ember megsérült, kettő (beleértve a lövöldözőt) a helyszínen meghalt.

1945. július 28-án, szombaton William Franklin Smith alezredes egy B-25-ös bombázóval tartott Bostonból a LaGuardia reptér felé. A látási viszonyok meglehetősen rosszak voltak aznap, ennek ellenére a gépet elindították a cél felé. Egy rossz manővernek köszönhetően, amely során a Chrysler Buildinget bal helyett jobb oldalról kerültek meg, délelőtt 9 óra 40 perckor elkerülhetetlenül az Empire State Buildingnek ütközött. Az épület 78 és 80. Emelete között csapódott be. A gépen utazó három fő és az épületben dolgozók közül tizenegyen haltak meg, az épületben egymillió dolláros kár keletkezett. Az eset ellenére az épületet következő hétfőn megnyitották.

willgrimm: esb-crash01

 

Kapcsolódó hírek az index-en.

Kiürítették az Empire State Buildinget (2001.09.13.)

Eladták az Empire State Buildinget (2002.03.20.)

Kiugrott egy férfi az Empire State Buildingből (2004.02.18.)

King Kong szerelmét gyászolta az Empire State Building (2004.08.12.)

Energiatakarékossá alakítják át az Empire State Buildinget (2009.04.08.)

Zöldül az Empire State Building (2009.04.08.)

Az Empire State Building vörös lesz... (2009.09.29.)

Veszélyben az Empire State Building panorámája (2010.08.24.)

Elnyomják az Empire State Buildinget (2010.08.26.)

610 mp. alatt ért fel az Empire State Buildingre (2011.02.01.)

A japán katasztrófára emlékeztetnek a felhőkarcolók (2011.04.02.)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszer-volt.blog.hu/api/trackback/id/tr12867546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása