Mert szeretem.

Friss topikok

115 éve történt: Első filmvetítés Magyarországon

2011.05.10. 09:00 willgrimm

Manapság is előfordul, hogy bizonyos mozifilmeket a hazai forgalmazó csak néhány hónapos késéssel mutat be itthon a világpremierhez képest. Ebben a viszonylatban igen gyorsnak számít az, amilyen sebességgel nemzetközi premierje után bemutatkozott Magyarországon a filmvetítés. Fél évvel az első bemutató után megtartják Budapesten, 1896. május 10-én az első filmvetítést.

 

1896. májusában Magyarországra érkezett Eugéne Joachim Dupont, a Lumiére-cég alkalmazottja, hogy előkészítsen mindent a május 10-i premierre. a Royal Nagyszálló földszinti nagytermében este 10 és 11 óra között 50 krajcáros belépő megfizetésével bárki megtapasztalhatta a kor csodáját, a kinematográfiát. Az első filmvetítést 1895. december 28-án tartották Párizsban, a hazai bemutatóra így az akkori viszonylatban nem kellett sokat várni.

Az előadásokon - amelyet május 31-ig napi rendszerességgel tartottak -, többnyire humoros jelenetek, egzotikus tájak és nevezetes események filmjei voltak láthatók. A filmnézés divatja hamar terjedt, kávéházak és mulatók rendeztek rendszeres filmvetítéseket. 1896. július 2-án az Ezredéves Ünnepségeken, Lumiére operatőrjei által rögzített felvételeket vetítik a közönségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszer-volt.blog.hu/api/trackback/id/tr712890874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása